הקודם
הבא

ביטוח לאומי אובדן כושר עבודה : מי זכאי וכיצד מתנהל ההליך?

קצבת נכות כללית מביטוח לאומי, היא רשת ביטחון חיונית עבור אלו שאיבדו את כושר עבודתם או את היכולת לתפקד. תהליך קבלת הקצבה מורכב משני שלבים עיקריים: תחילה נדרשת קביעת אחוזי נכות רפואית, ולאחריה הוכחת אובדן כושר עבודה. כאן במאמר, נסביר מי זכאי לקבל את הקצבה? אלו זכויות יש לעקרות בית? אלו קצבאות נוספות ניתן לקבל?

ביטוח לאומי אובדן כושר עבודה

מהי קצבת נכות כללית?

אזרחי ישראל זכאים לקבל קצבת נכות כללית מהביטוח הלאומי, כאשר הם מאבדים את היכולת להתפרנס בעקבות מצב בריאותי לקוי. הקצבה נועדה להבטיח קיום בסיסי, ובהתאם, מחשבים את גובה הקצבה על פי המצב הרפואי ומידת ההשפעה של המוגבלות על כושר התפקוד וההשתכרות. קצבת הנכות משולמת על ידי הביטוח הלאומי באופן חודשי בין היתר, בהתאם לתנאי הסף הבאים:

  • תושב ישראל
  • גיל 18 ומעלה
  • נקבעה דרגת אי-כושר בשיעור של 60%, 65%, 74% או 100%
  • נכות רפואית בטווח שבין 40% נכות לבין 60% לפחות.
  • עקרת בית שנקבעו לה 50% נכות לפחות
  • הכנסה שעומדת מתחת לרף שנקבע בחוק. 

מימוש הזכאות לקצבה דורש הגשת תביעה לביטוח לאומי, יחד עם מסמכים שמוכיחים את המוגבלות באופן שתעמוד במינימום אחוזי הנכות הנדרשים, וכן הוכחת הפגיעה בכושר התפקוד. התייעצות עם איש מקצוע מומלצת לגיבוש טיעונים חזקים והכנת תיק התביעה. לאחר הגשת התביעה, צפוי להתקבל זימון לבדיקה רפואית על ידי ועדה מטעם הביטוח הלאומי לטובת קביעת אחוזי הנכות.

מה הקשר בין קצבת נכות כללית לבין קצבת אבדן כושר עבודה?

אבדתם את היכולת לעבוד ולהתפרנס? קצבת נכות כללית נועדה להבטיח קיום בסיסי לאנשים עם מוגבלות, זכאות לקצבת נכות היא שלב הכרחי בדרך לקבלת קצבת אבדן כושר עבודה. תהליך הזכאות לקצבה מתחיל בקביעת אחוזי נכות על ידי ועדה רפואית מטעם הביטוח הלאומי. עליכם  להוכיח שיש לכם בעיה רפואית (נכות רפואית), ומיד לאחר מכן, להוכיח שהבעיה הרפואית הזו מגבילה את כושר העבודה שלכם (אבדן כושר עבודה). טווח אחוזי הנכות הנדרש בנכות כללית הוא 40%-60% לפחות. הנכות צריכה להיות כזו שגורמת לאבדן כושר עבודה בשיעור של 50% לפחות. אובדן כושר עבודה נמדד על ידי הצגת ירידה מובהקת ביכולתכם להשתכר או לתפקד עקב הנכות.

אובדן כושר עבודה אצל עקרת בית : זכאות לקצבת נכות מביטוח לאומי

עקרת בית על פי הגדרת הביטוח הלאומי היא אישה נשואה או ידועה בציבור, שבן זוגה מבוטח בביטוח הלאומי, והיא אינה עובדת כשכירה או עצמאית. מתוקף היותה מבוטחת בביטוח הלאומי, זכאית עקרת בית לקצבת נכות כללית, ובהתאם גם לקצבת אבדן כושר עבודה על פי הקריטריונים הבאים:

  • קביעת נכות רפואית מביטוח לאומי בגובה של 50% לפחות
  • קביעת ירידה של 50% לפחות בכושר התפקוד מביטוח לאומי

בדיקת כושר התפקוד עבור עקרת בית מתבצעת במכונים שמאושרים על ידי הביטוח הלאומי, המתמחים בהערכות תפקודיות. מטרת הבדיקה היא להעריך את השפעת הנכות על יכולת התפקוד במשק בית רגיל. 

דרגות האי-כושר שיכולות להתקבל הן: 50%, 60%, 65%, 74% ו-100%. 

חשוב לדעת כי תנאי הזכאות לקצבת נכות כללית עבור עקרת בית עשויים להיות מאתגרים יותר, ולכן יש לשים לב למועד הגשת התביעה מול מועד השינוי במעמד כ"עקרת בית". לעיתים, נשים מפסיקות לעבוד ומותירות את הגשת התביעה לעת מאוחרת יותר, מבלי לשים לב שמעמדן חולף – ובכך יכול להיווצר קושי במבחן הזכאות. לכן, כדאי להגיש את התביעה בהקדם כדי למנוע קשיים מיותרים.

מה עוד מגיע לכם מביטוח לאומי בעת אובדן כושר עבודה?

במקרים של אבדן כושר עבודה, פרט לקצבת נכות כללית, ייתכן וקיימת זכאות גם לקצבת שירותים מיוחדים (שר"מ), קצבת ניידות, שיקום מקצועי, הטבות והנחות. קצבת שר"מ נועדה לתת מענה לאלו שזקוקים לעזרה רבה בפעילויות יומיומיות כמו רחצה, לבוש, אכילה. קצבת ניידות ניתנת לבעלי קשיים בניידות שזקוקים לעזרה ברכישה או החזקת רכב. במטרה לעודד חזרה לשוק העבודה, הביטוח הלאומי מציע גם תכניות שיקום תעסוקי.  יש לכם זכאות לקצבת נכות ואבדן כושר עבודה? אל תשכחו לבחון זכאות להנחה בארנונה, בתחבורה הציבורית ובשירותים ציבוריים נוספים. 

החברה המרכזית למימוש זכויות: סיוע וליווי מקצועי בהגשת התביעה

אנו מבינים את המורכבות והבירוקרטיה שכרוכה בהגשת תביעות לביטוח לאומי, במיוחד כשמדובר בקצבת הקשורה לתחום של ביטוח לאומי אובדן כושר עבודה. לכן, אנו ממליצים על ליווי מקצועי שילווה אתכם בכל שלב – מהכנת המסמכים הרפואיים ועד לקבלת מירב הזכויות המגיעות לכם. צוות המומחים שלנו יעמוד לרשותכם, ידריך ויתמוך לאורך כל הדרך כדי לסייע לכם במימוש הזכויות בצורה המיטבית.

רוצים לדעת פרטים נוספים? השאירו לנו פרטים

מאמרים נוספים

שתפו:
שיתוף ב facebook
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
Open chat
שלום, הגעתם לחברה המרכזית למימוש זכויות 👋
כיצד נוכל לעזור?
× פנו אלינו בווטסאפ
דילוג לתוכן