ישראל היא מדינת "טראומה" לא מהיום. במשך שנים פיגועי טרור ואירועים שונים בצל המצב הבטחוני הותירו את חותמם על אזרחי ישראל, ומתברר שפגיעות פיזיות שונות, פגיעה נפשית, טראומה וחרדה, אינם נדירים בקרב אנשים רבים. מזהים את עצמכם בין הנפגעים? חשוב להכיר את הזכויות המגיעות ותדעו כיצד לממש אותן בהצלחה
המצב הביטחוני הרופף בישראל הוא תופעה שאי אפשר להתעלם ממנה, זהו מצב הנמשך על פני שנים ומערער את תחושת הביטחון של האזרחים, שחשים פחד וחרדה.
ישנם אנשים שחוו את האירועים השונים מקרוב, והם מתמודדים עם טראומה שיכולה להימשך על פני שנים.
כאשר מדברים על נפגעי טראומה וחרדה, צריך להבין שמדובר במעגלי מעורבים, ישנו הנפגע הישיר, אילו שהיו מסביבו, תוך כדי ובסמוך לאירוע, המשפחות, הילדים, הקרובים, וגם אותם אנשים שאין להם קשר ישיר לאירוע, אך הוא השפיע עליהם במידה ניכרת.
אנשים שחוו אירוע טראומתי מתארים פגיעה מתמשכת בתפקוד ואי חזרה למסלול החיים התקין. "אני לא מסוגל להתרחק מהבניין, אני נשאר קרוב ומחכה לאזעקה שתריץ אותי למרחב המוגן", "לא רחוק מהמקום שבו עמדתי נפלו רסיסים, נכנס בי פחד שלא עוזב אותי", כל צעקה ורעש מקפיצים אותי, זה לא היה קודם", "ראיתי את המחבל ויש לי סיוטים בלילה", "איבדתי חברים בקרב ואני לא חוזר לעצמי".
אנשים אילו, לפי המינוח המקצועי חוו אירוע טראומתי וכעת הם מתמודדים עם ההשלכות.
מתי זה יעבור? האם צריך לפנות לטיפול מקצועי? ואולי בכלל מדובר באירוע טראומתי מהעבר שהיום רואים את התוצאות שלו?
דבר אחד בטוח. בין אם מדובר בחשיפה לאירוע טראומתי באופן ישיר, משני או עקיף, ובין אם באירוע שאירע לפני תקופה ממושכת, יש לאותם אנשים זכויות.
מה הזכויות המגיעות לנפגעי טראומה וחרדה
תגובה נפשית משמעותית של חרדה וטראומה בעקבות אירועים הקשורים למצב הבטחוני, יכולה להיחשב פגיעת איבה לכל דבר ועניין. למעשה, כל אירוע שהתרחש על רקע פעולת אויב, כמו ירי רקטות ופיגוע, אילו אירועים המוגדרים על פי חוק "פגיעת איבה" – פגיעה מפעולת איבה של כוחות אויב.
זהו לשון החוק: "פגיעה מפעולת איבה של כוחות אויב, או, פגיעה שנובעת מהסכסוך הישראלי-ערבי".
נפגעי פעולת איבה, מבוגרים וילדים, יכולים להיות זכאים לקצבת נכות חודשית מהביטוח הלאומי, פיצוי חד פעמי, טיפולים שונים, החזר הוצאות, סיוע בשיקום, אביזרים שונים, מענקים והטבות שונות, וסיוע לבני המשפחות.
איך מוכיחים פגיעה נפשית?
בעוד שפגיעה פיזית ניתן להוכיח בקלות יחסית, פגיעה נפשית, קשה לעיתים עד מאוד להוכיח, ויש לכך סיבות רבות, אחת מהן יכולה להיות העובדה שהמצב הנפשי התפתח והחריף בהדרגה, והפניה לאבחון ולטיפול נעשתה באיחור רב.
לכן העיתוי הוא חשוב, ורצוי לטפל בעניין כמה שיותר מוקדם, אך כמובן לא לפני שנעשו כל הפעולות ההכרחיות.
עד מתי ניתן להגיש תביעת זכאות לפגיעת איבה?
תביעה להכרה בפגיעת איבה ניתן להגיש עד 12 חודשים ממועד הפגיעה. אך במצבים מסוימים, גם לאחר שעברו שנים רבות מהאירוע הטראומתי, ניתן לממש את הזכאות.
"דוגמא לכך היא מקרה שטיפלנו בו לא מזמן, שבו נפסקו פיצויים משמעותיים של למעלה ממאה אלף שקלים באופן חד פעמי, וקצבה חודשית לכל החיים, לאדם שהיה נוכח בפיגוע שהתרחש בקו 2 בירושלים לפני כעשרים שנה."
כאשר מדובר בהתמודדות נפשית חשוב לדעת, שהבסיס לכל תביעה להכרה בפעולת איבה בעתיד הקרוב או הרחוק היא, תיעוד רשמי של המצב הנפשי על ידי הגורמים המטפלים המוסמכים והמקצועיים לכך. בבוא העת, עובדות אילו יקשרו בין האירוע הטראומתי, לבין המצב הנפשי שהתפתח ויקדם את תהליך ההכרה בפגיעת האיבה. חשוב לוודא שיהיה תיעוד להציג.
סדר הפעולות בתביעת הזכויות לנפגעי פעולות איבה
כאשר יש טראומה, חרדה, או כל פגיעה אחרת פיזית או נפשית בעקבות המצב הבטחוני בהווה או בעבר, כדאי להכיר את התהליך שאותו יש לעבור.
תחילה, יש להגיש בקשה ל"הכרה בפגיעת איבה ותגמול רפואי" לביטוח הלאומי, בקשה זו תעבור לאישור הרשות המאשרת, המתמנה על ידי שר הביטחון, ורק לאחר מכן, תתקיים ועדת רופאים על מנת להעריך את הנכות שנותרה.
בשלב השני – קביעת אחוזי הנכות. זהו השלב המשמעותי שיקבע האם תקבלו פיצוי וכמה בדיוק. בשלב הזה תידרשו להוכיח את מידת הפגיעה הנפשית שאירעה לכם ושאיתה אתם מתמודדים עד היום.
חלק מהאנשים מתארים חוסר שביעות רצון מיחס הוועדות. כך למשל: "שאלו אותי מה נזכרתי עכשיו, הייתי צריכה להסביר להם שעד עכשיו לא היה בי הכוח והאומץ להודות בתחושותיי ולעמוד על זכויותיי", "לא הבינו מדוע התגובה שלי כה חריפה, הרי לא ראיתי בעיניי את מה שאירע", "הילדה שלי לא הולכת לבית הספר ולכל מקום בלי ליווי צמוד, הם לא היו רגישים למצבה".
חשוב להגיע לוועדות מוכנים, עם האישורים המתאימים, ולדעת כיצד להתנהג על מנת להצליח בתהליך.
תשלום לנפגעי פעולות איבה
נפגעי פעולות איבה שוועדה רפואית קבעה להם דרגת נכות קבועה שבין 10%-19% יקבלו מענק חד פעמי, ומי שנקבעה לו נכות של מעל 20% יהיה זכאי לתשלום חודשי של אלפי שקלים בחודש.
תשלום בגין אובדן כושר עבודה
מי שעבר פגיעת איבה ואינו כשיר לעבוד, יכול להיות זכאי לתשלום במהלך תשעת החודשים שמיום הפגיעה, (ולעיתים אף מעבר לכך). התשלום יחושב לפי ממוצע ההכנסה בשלושת החודשים שקדמו לפגיעה. גם מי שלא עבד עד לפגיעה, יכולי להיות זכאי לתשלום זה בתנאים מסוימים.
מאיפה מתחילים?
אם אתם רואים עצמכם בין הנפגעים, ומתמודדים עם טראומה וחרדה, כדאי כבר להתחיל לחשוב ברצינות על נושא הזכויות. בסופו של דבר, הזכויות הן עניין התלוי בזמן. הכרה היום, משמעותה אפשרות לקביעת אחוזים גם בעוד שנה ושנתיים ויותר מכך. לעומת זאת, אם לא הוסדרה הכרה כנדרש, קשה עד בלתי אפשרי יהיה לאחר חלוף פרק הזמן הנועד לכך לטפל בתביעה.
ב'חברה המרכזית למימוש זכויות' מחלקה ייעודית שמטפלת בזכויות נפגעי פעולות איבה, נפגעי טראומה וחרדה ובני משפחותיהם, ומלווים אתכם צוות רפואי, ומומחי הזכויות הטובים בישראל, עם ניסיון של למעלה מ-18 שנים, החל מהתהליך הראשוני והבסיסי ביותר, של פניה לגורם מטפל ובניית תיק רפואי, ליווי מקצועי ותמיכה לכל אורך הדרך – עד שתקבלו את כל זכויותיכם.
בברכת בשורות טובות לעם ישראל.
אודות
מימוש זכויות
ביטוח לאומי
פנסיה וביטוח
CREATED BY EDITADESIGN.NET