הקודם
הבא

אחת ולתמיד: מה הזכויות של חולי סוכרת בישראל?

למעלה מ- 400,000 אנשים בישראל חולים בסוכרת, ועוד לפחות 200,000 שאינם מודעים לכך שהם חולים, כך לפי האגודה הישראלית לסוכרת. סוכרת היא מחלה שהגורם לה הוא הפרעה בחילוף החומרים הגורמת לעלייה ברמת הסוכר בדם. זוהי מחלה כרונית והטיפול בה משלב דיאטה, טיפול תרופתי ופעילות גופנית שמטרתם להעניק לחולים איכות חיים טובה ומניעת החמרה חלילה וסיבוכים.

על השאלה: מהן הזכויות המגיעות לחולי סוכרת – יש כמה תשובות, הדבר תלוי כמובן במצב הרפואי של כל אחד מהחולים, הנה רשימת זכויות קצרה אך ממוקדת שחשוב לכל חולה סוכרת להכיר.

זכויות בביטוח הלאומי

ישנם מספר נתונים  המשפיעים על זכויותיהם של חולי סוכרת. בביטוח הלאומי, לדוגמא, על מנת שחולה סוכרת יקבל קצבת נכות, עליו לעבור תהליך הכולל קביעת אחוזי נכות בוועדה רפואית, ולאחר מכן קביעת אובדן כושר עבודה.  

שלב א' קביעת אחוזי נכות – בשלב זה החולה יופיע בפני ועדה רפואית של הביטוח הלאומי אשר תעריך את אחוזי הנכות שלו. כמה אחוזי נכות קובעים לחולה סוכרת? תלוי מה מצב המחלה, מה הטיפול שניתן והאם יש סיבוכים נוספים.

שלב ב' קביעת אובדן כושר עבודה –  בשלב זה תיערך בדיקה האם קיימת פגיעה בכושר העבודה, ויקבעו האם תתקבל קצבת נכות. כידוע יש ארבע דרגות אי כושר וקצבה: 60%, 65%, 75% שמהווים 100% אי כושר וקבלת קצבה מקסימלית.

מצב המחלה – האם הסוכרת מאוזנת או שקיים חוסר איזון ברמה כזו או אחרת, המתבטא גם בצניחות ועליות חדות ברמת הסוכר, המכונות היפר-גליקמיה והיפו-גליקמיה.

הטיפול שניתן – האם הסוכרת מטופלת בדיאטה קפדנית בלבד, האם בטיפול תרופתי כמו גלוקומין או גלוקופאג', האם בזריקות אינסולין וכמה יחידות ביום, ואולי בכלל היא מטופלת על ידי שילוב אילו ואילו, ואולי משאבת אינסולין, כל אחד מסוגי הטיפולים האמורים משפיע על קביעת אחוזי הנכות ומעיד על חומרת המחלה והמצב.

פגיעה באברי מטרה – סוכרת היא מחלה די נפוצה ויש יגידו "קלה" אצל חלק מהחולים בה, אך סוכרת יכולה למרבה הצער להידרדר עד לפגיעה באברי מטרה, מצב בו המחלה פגעה בתפקוד הכליות, הלב, מערכת העצבים והראייה חלילה. הביטוח הלאומי מפרט ומנמק את סוגי הפגיעות והסיבוכים המוכרים, וכל אחד מהם יכול להוות סיבה לקביעת אחוזי נכות נוספים או איחוד אחוזים יחד.

 מחלת הסוכרת יכולה לבוא לידי ביטוי אצל כל חולה בצורה אחרת. זו הסיבה שגם בנוגע לזכויות, הזכאות משתנה מאחד לשני, יתכן מאוד שחלק מהחולים יהיו זכאים לקצבאות נוספות מהביטוח הלאומי. כך לדוגמא לגמלת ניידות, כאשר הסוכרת פגעה ביכולת ההליכה והניידות, ולקצבת שירותים מיוחדים, כאשר הסוכרת גרמה לפגיעה תפקודית ולצורך בסיוע יום יומי בביצוע פעולות אישיות. 

זכויות בחברות הביטוח

חולי סוכרת יכולים להיות זכאים למימוש ביטוח אובדן כושר עבודה הקיים ברשותם, כמו כן יכולים להיות זכאים לקבל קצבת נכות מקרן הפנסיה. הזכאות צריכה לעמוד בתנאים של כל אחד באופן ספציפי, לפי הפוליסה ותקנון קרן הפנסיה האישי. חולים רבים לא מודעים לכך וחבל, לא רק ביטוח לאומי משלם כסף במקרה של פגיעה בכושר העבודה וההשתכרות, גם גופים נוספים כמו חברת הביטוח מעניקים לחולי סוכרת את זכויותיהם, ואין הדבר פוגע בזכאות לקצבת נכות וכן להפך, אם כי יתכנו קיזוזים כלשהם.

קרן הפנסיה למשל, המוכרת לכולנו כחיסכון לגיל פרישה, מבטחת את החוסכים למקרה של נכות ואובדן כושר עבודה, ומשלמת קצבה חודשית, ללא פגיעה בחיסכון לפרישה, ועם המשך הפרשות שוטפות לחיסכון, כל זמן שהחולה נמצא באובדן כושר עבודה בהתאם לתנאים.

 

 

זכויות במס הכנסה

גם מס הכנסה מעניק הטבות לחולי סוכרת שנקבעו להם כ – 90% נכות משוקללים בוועדות רפואיות של הביטוח הלאומי.  חולי סוכרת שכירים, עצמאיים, בעלי הכנסות משכירות דירה ונכס, דיבידנדים ועוד, שמשלמים מס הכנסה ועומדים בתנאים, יוכלו ליהנות מפטור ממס על הכנסותיהם עד לתקרת הכנסה הנקבעת מידי שנה. פטור ממס ניתן גם במצבים שבהם אין זכאות לקצבת נכות, ובשונה ממנה, אינו מתבסס על אובדן כושר עבודה אלא על אחוזי נכות בלבד. הליך הבקשה לפטור יכול להיות מורכב אך משתלם, התנהלות מקצועית, ידע וניסיון כיצד לעבור את התהליך ביעילות יכול להגדיל את הסיכויים להצליח. 

 

זכויות ילדים סוכרתיים

בשונה מחולי סוכרת מעל גיל 18 ומעלה, אצל ילדים הזכאות לקצבת נכות מהביטוח הלאומי קבועה, וילדים עם סוכרת יקבלו 100% קצבה עד גיל 6 שנים, ואז יקבלו 50% עד גיל 18. הסדרת זכאותם החלה לפני מספר שנים. אבל שימו לב, ישנם ילדים שיהיו זכאים לקצבה של 100% אחוזים גם מעל גיל 6 שנים, מסיבות רפואיות כאלה ואחרות, וההורים פעמים רבות לא מודעים לכך שהם יכולים לבקש בדיקה והגדלת קצבה. 

כיצד חולי סוכרת יכולים לוודא שהם מקבלים את מקסימום הזכויות המגיעות להם?

מחלת הסוכרת יכולה להשפיע על היבטים רפואיים רבים, על המצב התפקודי, ולעיתים עלולה להשליך על בעיות נוספות כמו דכדוך, חרדה, באופן משני למחלה, כך שהתוצאה היא לא פעם אובדן כושר עבודה ופגיעה משמעותית בתפקוד, גם אם מדובר במצב זמני וגם אם במצב מתמשך, במקרים אילו כדאי יהיה לברר עם אנשי מקצוע מומחים לתביעות סוכרת, אילו זכויות מגיעות, מאילו גופים, וכיצד להתנהל מול כל אחד מהם, על מנת להצליח ולא להיגרר לסחבת ובירוקרטיה מיותרים.

ב"חברה המרכזית למימוש זכויות" ניסיון של למעלה מ 17 שנים בליווי תביעות סוכרת לחולים ולבני משפחותיהם וילוו אתכם טובי הרופאים והמומחים, בבניית התיק הרפואי, באיסוף תיעוד רפואי והפניה לבדיקות חיוניות, במתן חוות דעת בתחומים שונים, בירור פגיעה באברי מטרה כתוצאה מהסוכרת, והכנת התביעה לכל אורך הדרך עד שתקבלו את מלוא זכיותיכם.  גם אם אתם מקבלים היום קצבה או פיצוי כלשהוא, תבדקו תמיד, האם אתם מקבלים את המקסימום? 

Open chat
שלום, הגעתם לחברה המרכזית למימוש זכויות 👋
כיצד נוכל לעזור?
× פנו אלינו בווטסאפ
דילוג לתוכן