להיות 'נכה' במדינת ישראל, להתמודד בריאותית בהיבט הפיזי או הנפשי, זה לא קל. אבל כשאתה צריך גם להתמודד מול הביטוח הלאומי שמטרטר אותך, סוחב אותך באי וודאות, מזמין אותך לועדה ועוד אחת, ובסוף גם אומר לך אדוני, 'לא מגיע לך' – פה אתה כבר מרגיש שזה הופך להיות קשה ובלתי נסבל.
נועם (שם בדוי) בת 35 עם מחלת קרוהן, מחלה מעי דלקתית התקפית שמלווה אותה יום יום, משתפת: "את חוששת לצאת מהבית ולהתרחק מהשירותים. את מפסיקה ללמוד כי כאבי הבטן והעייפות והתרופות, הכל ביחד מפיל אותך למיטה ולחוסר תפקוד. כל פעם שהתקף אחד חולף אתה כבר רואה את ההתקף הבא."
מי שמכיר את מחלת קרוהן יכול להזדהות עם נועם. היא לא מוותרת לעצמה ומנסה לשמור על שגרה, אבל זה לא תלוי בה. המחלה מכתיבה לה את סדר היום, מה תעשה היום, כמה תצליח ללמוד, האם תוכל להגיע למבחן, לעבודה או לפגישה.
"אני גרה בדירת שותפים, אני משלמת לימודים, תרופות, שכר דירה, ייעוצים רפואיים, אני מממנת את עצמי לבד, אני עובדת אבל נעדרת לא מעט בגלל המחלה, והרגשתי באיזשהוא שלב שאני נופלת לתהום, שאני לא יכולה יותר לבד."
כשהיא הרגישה כבר בקצה, נועם הגישה תביעה לקצבת נכות לביטוח הלאומי. היא קראה הרבה חומר בפורומים לחולי קרוהן והבינה שקל זה לא הולך להיות. "דיברו שם על מושגים שלא את כולם הבנתי, מצד אחד אנשים עודדו אותי לנסות, מצד שני הרבה אמרו שאין סיכוי ושכדאי לי להתייאש מראש. החלטתי לנסות, מה כבר אפשר להפסיד."
את היום שהיא קיבלה תשובה היא זוכרת הייטב "בדיוק עברתי קולונוסקופיה תקופתית שהרופא שלי ביקש, ואני כולי באי נוחות ובדאון ואני קוראת את המכתב הלקוני הזה שמפרט לי למה אני לא 'חולה מספיק' בשביל לקבל קצבה ויורדות לי דמעות בלי שליטה".
ההחלטה שהיא קיבלה באותו יום שינתה את חייה. "החלטתי שאני לא מוותרת. כעסתי מבפנים, הרגשתי זלזול. כאילו מודדים את מנת הסבל שלי באחוזים ומקטינים את מה שאני מתמודדת איתו באמת."
נועם ידעה שיש לה זמן מוגבל לערער על ההחלטה של הביטוח הלאומי. היא חיפשה מישהו שתוכל לסמוך עליו שיעשה עבורה את העבודה. היא התייעצה עם חברים חולי קרוהן, קראה על האפשרויות שעומדות בפניה, ומה תהיה האפשרות הטובה ביותר "וכך הגעתי לחברה המרכזית למימוש זכויות" היא אומרת.
נתחיל בזה שבשביל לקבל קצבה צריכים להתקיים תנאים מסויימים, כמו להגיע למצב שהביטוח הלאומי קובע לך מינימום אחוזי נכות, וכן שהוכחת שאיבדת מכושרך לעבוד. אבל זה הרבה יותר מזה. הליך בחינת הזכאות בביטוח הלאומי מתבצע על ידי רופאים, ולא מהסוג שבאים לטפל בך או להציע לך תרופה והקלה. אותם רופאים מודדים אותך לפי ספר חוקים מיושן ותקנות דרקוניות. ההחלטה שלהם מתבססת על המידע הרפואי שאתה מציג בפניהם. בנוסף, להופעה שלך בועדה הרפואית יש משקל לא מבוטל גם. איך הם תופסים אותך. אמין או מגזים ומנסה לעקוץ אותם.
עזרה מקצועית מול אותם רופאים ולנוכח המכשולים שצריך לעבוד בדרך להשגת הקצבה הנכספת, שבואו נודה על האמת, אינה תהפוך אף אחד לעשיר, מביאה אנשים רבים למסקנה האולי מצערת אך בלתי ניתנת לערעור – כמעט בלתי אפשרי לקבל קצבה בלי עזרה מבחוץ. הביטוח הלאומי לא מחלק קצבאות, גם לא למי שאין כל ספק שמגיע לו לקבל קצבה.
ברור שיש לא מעט שמסייעים בתחום מיצוי הזכויות. אבל יש כמה קווים מנחים לבחירת הגורם הנכון ללוות אתכם מול הביטוח הלאומי, ביניהם: ליווי רפואי – ואל תוותרו עליו בשום אופן. ידע וניסיון של שנים רבות. מי שאינו נוטל מכם כל תשלום מראש עבור העבודה שלו. ובונוס, מי שלא מבטיח לכם הבטחות חסרות פרופורציה. כי עם הבטחות אתם לא תלכו למכולת.
נועם הגישה ערעור בליווי של החברה המרכזית למימוש זכויות. וכן, היום היא מקבלת קצבה חודשית של למעלה מ-2,000 שקלים. וכמו שהיא מתארת באושר "זה משהו שנותן לי מרווח נשימה ומעבר לזה את ההכרה שכן, מכירים בי שאני מתמודדת עם משהו רציני כרוני." היום היא אומרת "חבל רק שלא פניתי לקבל עזרה מוקדם יותר".
נועם לא היחידה בארץ שהצליחה לערער על החלטת הביטוח לאומי. איך אומרים. אם כל מי שהביטוח הלאומי דחה אותו, היה מקבל את התשובה 'לא' כעובדה מוגמרת שאין לערער אחריה, אנשים רבים שמקבלים היום קצבה – לא היו מקבלים אותה.
זה לא קרה ברגע אחד. זה קרה אחרי עבודת היערכות אינטנסיבית לערעור והמון עבודה. להגיש טופס, לשלוח מסמכים, כל אחד יכול. אבל להביא אותך לתוצאה שאתה מצפה לקבל – את זה כנראה צריך להשאיר למקצוענים.
"בפעם הראשונה היא קיבלה 25% נכות רפואית, העלינו אותה משם ללמעלה מ-40%, שזה שלב א' שהיא חייבת לעבור כדי להגיע בכלל למבחן אי כושר, שגם אותו היא עברה בהצלחה.
הפעולות שעשינו כמו: בניית תיק רפואי, איסוף מידע, יצירת קשר עם הרופאים שלה כדי לקבל תמונה רחבה למצבה, תכנון אסטרטגיית פעולה, הדרכה לוועדות, כל אלה ביססו את הזכאות שלה לקצבה." מסביר ד"ר דבירי, המנהל הרפואי של החברה המרכזית למימוש זכויות.
בסופו של דבר, זה לא משנה אם אתם חולים במחלת קרוהן, או שעברתם אירוע לב, או שאתם סובלים מדלקת פרקים, או בכלל מדיכאון וחרדה. אם אתם רוצים להצליח למצות את זכויותיכם כדין, ולא רק מהביטוח הלאומי, אתם זקוקים לעזרה, ולא סתם עזרה, אתם זקוקים לליווי רפואי, ידע וניסיון של למעלה מ-18 שנים בתחום.
אודות
מימוש זכויות
ביטוח לאומי
פנסיה וביטוח
CREATED BY EDITADESIGN.NET