הקודם
הבא

מדריך הזהב לחולי לב: גלו את כל הזכויות שמגיעות לכם ותקבלו אלפי שקלים בחודש

לא מעט ישראלים סובלים ממחלות לב שמשפיעות על כושר העבודה והתפקוד היומיומי, אך מסתבר שמעט מהם מודעים לזכויות שהם רשאים לקבל ולאופן מימושן. מחלות הלב הנפוצות הן אי ספיקת לב, תעוקת חזה, אוטם בשריר הלב, הפרעות קצב לב, דלקת שריר הלב ומחלות המסתמים.

במקרים רבים, הפגיעה התפקודית במחלות לב היא בלתי נמנעת, בין אם לתקופה זמנית או לטווח ארוך. סימפטומים כמו כאבים בחזה, קוצר נשימה, עייפות קיצונית וקושי בביצוע מאמץ הם רק חלק מהאתגרים שחולי לב עשויים להתמודד איתם. חשוב להבין כי חולי לב זכאים במקרים רבים לזכויות סוציאליות, רפואיות וכלכליות, ולכן חשוב להכיר את אותן זכויות ולפעול בהתאם על מנת לממש אותן.

קצבת נכות מהביטוח הלאומי

חולי לב בישראל יכולים להיות זכאים לקצבת נכות מהביטוח הלאומי, אך לעיתים קרובות הם מתקשים לקבל את הקצבה.

כדי לקבל קצבת נכות מהביטוח הלאומי, חולה לב צריך לעבור שני שלבים. בשלב הראשון, יש צורך בקביעת אחוזי נכות רפואיים, כשהם נעים בין 40% ל-60%. בשלב השני, החולה צריך להוכיח ירידה בכושר השתכרות ועבודה של לפחות 50% , המתבססת על השפעת המחלה על יכולתו לעבוד. 

יש להציג תיק רפואי מפורט עם המסמכים והבדיקות הרלוונטיים. על פי "ספר המבחנים" של הביטוח הלאומי נקבעים אחוזי הנכות הרפואיים בהתאם למדדים שונים כמו NYHA המעריך את מידת התפקוד של הלב.

חשוב שחולי לב יהיו מודעים לאופן קביעת אחוזי הנכות ויערכו בהתאם. הם צריכים להבין את תהליך ההחלטה של ביטוח הלאומי ולהביא את המסמכים הנדרשים מראש, כולל אישורים מרופא מומחה בנוגע להגבלות עבודה שנקבעו לפי המחלה.

תביעה לקצבת נכות כללית ניתן להגיש עד גיל פרישה.

זכויות חולי לב בגופים נוספים

לחולי לב יש זכויות לא רק בביטוח הלאומי, אלא גם בקרן הפנסיה, במס הכנסה ובמצבים מסוימים בחברות הביטוח הסיעודי. חשוב להכיר את מכלול ההטבות האפשריות ולדעת באילו מקרים וכיצד ניתן לממש אותן.

בביטוח הלאומי, ישנם מצבים שבהם חולי לב יכולים לקבל, מלבד קצבת הנכות, גם קצבאות נוספות כמו קצבת שירותים מיוחדים. לכן, בדיקת הזכויות היא אינדיבידואלית לכל אחד, תלויה בסוג המחלה שלו ובאופן בו היא משפיעה על תפקודו.

האם חולי לב מצליחים לממש את זכויותיהם?

בחלק מהמקרים כן. לדוגמה, אחרי אוטם בשריר הלב קיימת קצבת נכות שניתן לקבל למשך מספר חודשים. לאחר מועד זה, הזכאות נבחנת מחדש. במקרים אחרים, ישנם חולי לב שמגישים תביעה לקצבת נכות אך התביעה נדחית. קיימת גם אפשרות שמאשרים להם קצבה חלקית. הסיבה לכך לא בהכרח שהם אינם זכאים, אלא שאין להם את הידע והניסיון הדרושים להצלחת התהליך.

מצד אחד, ניתן לנסות להגיש בקשה לבד ובמקרה של תוצאה לא מספקת, לפנות לעזרת אנשי מקצוע ולערער על ההחלטה. מצד שני, כדאי לפנות מראש בלווי אנשי מקצוע על מנת להגדיל את הסיכויים להצליח בהשגת הזכויות, בליווי חלקי ובקרות ביורוקרטיה המסורבלת. לעיתים קשה מאוד לשנות החלטות שניתנו כבר.

היום הוא מקבל למעלה כ-7,800 שקלים בכל חודש

דוגמה אחת היא הסיפור של חיים, החולה בקרדיומיופתיה עם הפרעת קצב לב מסכנות חיים. הוא פנה לביטוח הלאומי וקיבל 70% נכות רפואית, נכות גבוהה בהחלט. אולם למרות זאת, הביטוח הלאומי דחה את תביעתו בטענה שאין לו מגבלה בכושר השתכרות.

חיים טען בעזרת אנשי המקצוע שלנו כי המחלה שלו מגבילה אותו להשתכר מכמה סיבות. ראשית, הרופאים ממליצים לו שלא לעבוד בעבודה הכרוכה במאמץ או לחץ, אפילו המינימלי ביותר, ולפיכך אפשרויות ההשתכרות שלו מצומצמות מאוד. שנית, הסיכון שלו גבוה, כיוון שהוא מושתל קוצב לב שהיה בשימוש יותר מפעם אחת, ובעקבות כך הוא סובל מחרדה קשה ובדיקות תכופות בנוגע למצבו. טענות אלו גובו במסמכים רפואיים מהימנים שעזרנו לו לקבל. 

הליווי המקצועי שלנו הוכיח את עצמו. לאחר שנים שבהן ניסה להשיג קצבת נכות לבד ולא הצליח, הפעם זה הצליח. הביטוח הלאומי הכיר בכך שחיים איבד את יכולתו להשתכר, וכיום הוא מקבל קצבת נכות חודשית של מעל 7,800 שקלים (כולל תוספת עבור אשתו וילדיו). מקרה זה אינו יחיד ויש רבים אחרים בהם עזרנו לחולי לב למצות את זכויותיהם המלאות מול כלל הגופים, גם זכויות שהם כלל לא היו מודעים אליהן.

האם חולי לב יכולים להמשיך לעבוד ולקבל קצבת נכות?

כן, חולה לב שאינו מקבל קצבת נכות ומעוניין להתחיל לקבל, יוכל לעשות זאת, בהנחה שהכנסתו נמוכה מ-7,522 שקלים (נכון לשנת 2024) והוא עומד בתנאי הזכאות הנוספים המתאימים.

חולי לב שדחו את התביעה שלהם, יכולים להגיש ערעור?

כן, יש לכל חולה לב שדחו את התביעה שלו זכות להגיש ערעור. חשוב לשים לב לפרק הזמן המיועד לכך. לפני הערעור, חשוב להבין על מה בדיוק מערערים ולפעול בהתאם כדי למנוע את דחיית התביעה שוב. ערעור מהווה הזדמנות לפעול בדרך אחרת, להציג מסמכים נוספים ולחזק את ההוכחות שלכם בנוגע לאחוזי הנכות המגיעים לכם ואי כושר העבודה שאתם נמצאים בו.

ההמלצה שלנו לכל חולי הלב, בין כאלו שכבר מקבלים קצבאות ובין כאלו שטרם עלה בידם לממש את זכאותם, היא לברר את הזכויות שהם רשאים לקבל. חשוב לוודא שהם ממצים את מכלול הזכויות האפשריות המגיעות להם במסגרות שונות, כגון ביטוח לאומי, קרן הפנסיה, מס הכנסה וביטוחי סיעוד.

רוצים לדעת פרטים נוספים על זכויות חולי לב? השאירו לנו פרטים

שתפו:
שיתוף ב facebook
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
Open chat
שלום, הגעתם לחברה המרכזית למימוש זכויות 👋
כיצד נוכל לעזור?
× פנו אלינו בווטסאפ
דילוג לתוכן