עברתם התקף לב? סובלים ממחלת לב כרונית? יש לכם זכויות
מנעד הזכויות המגיעות לחולים במחלות לב הוא רחב, החל מקצבת נכות, שיקום, טיפולים שונים ותמיכה נפשית.
לאחר התקף לב תיקבע נכות זמנית מלאה על ידי הביטוח הלאומי למשך שלושה חודשים, ולאחר מכן המשך הזכאות יקבע בהתאם לתפקוד הלב, הגבלת כושר מאמץ, תפקוד החולה והיכולת שלו לחזור לשגרה ולתפקוד.
בין המסמכים שיש להגיש: תיעוד מפורט מקרדיולוג, סיכומי אשפוז, בדיקות מאמץ ועוד.
כמובן שאם מדובר במצב רפואי משני לבעיות נוספות, חשוב מאוד לצרף תיעוד נפרד לכל בעיה, שכן הדבר יכול להגדיל משמעותית את אחוזי הנכות ואת שיעור הקצבה.
לקבל קצבת נכות אחרי התקף לב זה אולי פשוט, אך להמשיך לקבל הלאה את הקצבה, או לקבל קצבה בגין מחלת לב כרונית, זה כבר לא תמיד כל כך פשוט.
חשוב להפריד בין קביעת אחוזי נכות רפואיים, לבין קביעת אובדן כושר עבודה, שניהם יחד משפיעים על הזכאות, וכל אחד מהם לחוד יכול למנוע את האפשרות לקבל את הקצבה.
ניתן ללמוד על כך מהמקרה הבא: אדם בן שלושים הסובל מקרדיומופתיה חריפה – מחלת שריר הלב הגורמת להפרעות בקצב הלב, שהביטוח הלאומי קבע לו למעלה משבעים אחוזי נכות רפואית, אך מנגד קבע שלמרות אחוזים גבוהים אילו לא נמצא זכאי לקצבת נכות, כיון שלא איבד את כושר עבודתו לעסוק בעבודות שונות התואמות את מצבו. הביטוח הלאומי קיבל את הערעור שלו ואישר לו את הקצבה לבסוף, אך זו רק דוגמא לקשיים שהחולים מתמודדים מולם, אף כאשר מדובר במחלת לב קשה ללא ספק.
חשוב לציין, גם במצבים שבהם אין זכאות לקצבה, יש זכאות לזכויות והטבות שונות, בהתאם לגובה אחוזי הנכות.
ביטוח לאומי ומה עוד?
פרט לזכויות הביטוח הלאומי, מחלת לב יכולה לזכות בפיצוי בגין אובדן כושר עבודה מחברת הביטוח ובקצבת נכות מקרן הפנסיה, אך שמדובר במצב זמני, וכל עוד מתקיים אובדן כושר עבודה והתנאים של כל אחד מהגופים.